YIN EN YANG YOGA

Yin en Yang zijn de namen die de Taoïsten geven aan wat zij de twee belangrijkste krachten in het universum noemen. Yang is alles wat dynamisch is, steeds veranderend, zichtbaar, warm en sterk; Yin is alles wat statisch is, stil, verborgen, koud en zacht. Deze termen zijn niet absoluut; ze bestaan in relatie met elkaar en zijn twee zijden van een geheel.
De een bestaat niet zonder de ander. Voor de Taoïsten – en voor de yogis – betekent dit een goed gebalanceerd leven en waarin beide aspecten in evenwicht zijn.
Ons moderne leven is heel erg Yang-georiënteerd; we stellen prijs op zichtbaarheid, competitie en kracht. Deze eigenschappen kunnen een positieve kracht in ons leven zijn, maar ze kunnen ook uit de hand lopen en tot zelfvergroting, agressie en onbeweeglijkheid leiden.
Om diepe tevredenheid uit het leven te kunnen halen, cultiveren we ook onze Yin-eigenschappen: vriendelijkheid, rust en stilte. Een goed gebalanceerde yoga practice stilt ons verlangen naar beide aspecten: sommige mensen hebben meer Yin nodig, anderen meer Yang, maar wij allemaal hebben ze allebei nodig.

Yin Yang Yoga

Yin Yang Yoga is een combinatie van krachtige Yang Hatha Yoga en zachte Yin Yoga. Yin Yang Yoga geeft je een flexibeler, krachtiger, energetisch stabieler en beweeglijker lichaam met een mindfullness aspect: volledig aanwezig zijn in je lichaam, geest en je gevoel.

In deze les worden Yin- én Yang-principes gecombineerd: sommige lessen beginnen langzaam en bouwen daar verder op; andere beginnen dynamisch en eindigen stil. In ieder geval een gebalanceerde combinatie.

Yang Yoga
Yang Hatha Yoga is gericht op het vrijmaken en doorstromen van energie.
De lichamelijke houdingen, oefeningen en ademhalingstechnieken zoals de Zonnegroet, Uddyana Bhanda, balans en core houdingen werken in op de
klieren en organen en schonen de energie daar op.
Je wordt begeleid door de uitleg over iedere pose, techniek en de effecten ervan.
De praktische uitvoering zorgt voor de inspanning en ontspanning waardoor je lichaam en geest meer in balans zijn. Je voelt je energiek en veerkrachtig na een les. Regelmatige beoefening vergroot je kracht, lenigheid, concentratievermogen, bwustzijn van ontspanning en verbetert je houding.

Yin Yoga
Yin Yoga is een zachte vorm van yoga en brengt je ontspanning door spanning en weerstand van lichaam en gedachten los te laten. Yin Yoga houdingen worden op een passieve, intensieve manier beoefend en langer aangehouden. Het bindweefsel wordt opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en pezen en banden versterken. Dit geeft opening en ruimte in je lichaam; met name rond de heupen, het heiligbeengebied en rug.
Door het beweeglijker maken van bindweefsel kun je meer mobiliteit en flexibiliteit bereiken in de gewrichten van het lichaam. Dit verbetert weerstand en de energetische gesteldheid en geeft een sneller herstel na fysieke of mentale problemen. Daarnaast stimuleert Yin Yoga de meridianen (energiekanalen) en organen: de Ki/Qi energie kan beter doorstomen waardoor lichamelijke en emotionele blokkades (stagnaties van energie) opgeheven worden.