VINYASA FLOW YOGA

Vinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dans.

Vinyasa kan worden vertaald vanuit het Sanskrit naar ‘verbinding’, verwijzend naar de verbinding tussen beweging en de adem. De aandacht gaat uit naar de adem en de overgang van houding naar houding, in plaats van naar het bereiken van een correcte uitlijning van het lichaam in de houding zoals meer karakteristerend is voor Hatha yoga en Iyengar yoga. Een zonnegroet is een perfect voorbeeld van een Vinyasa dans, omdat elke beweging in deze serie wordt uitgevoerd op een inademing of een uitademing. Veel Vinyasa yoga lessen beginnen dan ook met de zonnegroet. Eigenlijk kan elke vloeiend serie van houding naar houding een Vinyasa dans of flow worden genoemd.

De ademhaling die wordt toegepast in de Ashtanga Vinyasa yoga is de Ujjayi adem ook wel de overwinningsadem genoemd. Je ademt in en uit door je neus. Deze manier van ademen wekt kracht en energie op en kenmerkt zich door een ruizend geluid doordat de keel lichtjes wordt dichtgeknepen. De ademhaling wordt aangehouden tijdens de yogaoefeningen, behalve tijdens de ontspanning. De constante cyclus van in- en uitademing creëert een punt van kalmte en focus, waar je keer op keer naar kunt terugkeren mocht je zijn afgedwaald. De fysieke houdingen en de Ujjayi adem creëren samen een interne warmte, welke zorgt voor een zuivering van het lichaam door een toegenomen bloedcirculatie en transpiratie.

Tijdens een Vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorspelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training die afwezig zijn bij de meer traditionele vormen van yoga.