TIBETAANSE MEDITATIEVE YOGA

Bij Tibetaanse meditatie gaat het om geestelijke oefening die leidt tot meer innerlijke rust, concentratie, helderheid, compassie, bewustzijn en vrijheid.
De kernmeditaties staan bekend onder de namen aandachtsmeditatie (shiné of ‘mindfulness’), bewustzijns meditatie (lhaktong of ‘open awareness’) en hart meditatie (o.a. tonglen of ‘compassionate exchange’).

• Tibetaanse yogaoefeningen. Er wordt gebruik gemaakt van krachtige yoga-oefeningen die erop gericht zijn om specifieke blokkades op te sporen en te transformeren. Andere yoga-oefeningen laten de oorspronkelijke (tantristische) levensenergie opnieuw doorstromen, zodat diepe gevoelens van energie, ontspanning en voldoening kunnen ontstaan.

• Meditatieve oefeningen maken je bewust van de innerlijke dialogen en de stemmen in je hoofd. Ze kunnen je bewustzijn openen naar een kwaliteit van oplettendheid (mindfulness) die je in alle situaties kunt toepassen.

• Ademoefeningen verbinden je met subtielere lagen van energie. Ook is je adem verbonden met je gevoelens en emoties. Als klank (mantra’s) kun je contact maken met bepaalde energieën of energiecentra zonder dat je taal nodig hebt om het uit te leggen.
De oefeningen van de Tibetaanse Meditatieve Yoga zijn gebaseerd op het Bön-boeddhisme.
Het Bön-boeddhisme is de oudste spirituele traditie van Tibet en stond aan de wieg van de huidige Tibetaanse cultuur en het Tibetaanse boeddhisme.
Het gaat in tijd terug tot ongeveer 18.000 jaar geleden. Het is een traditie van het land, van de boeren en hoort dus bij de gewone man.
Vanaf 800-1100 na Christus heeft de Bon-traditie een bepaalde vorm gekregen, er zijn toen ook pas scholen en kloosters gesticht.
Vanaf 1977 is de Bon erkend door de Dalai Lama als de vijfde school van het boeddhisme.
In vier introductie lessen maak je kennis met de basistechnieken van Tibetaanse meditatie.