ASHTANGA YOGA

Ashtanga Yoga bestaat al 5000 jaar, maar is sinds 1927 weer op de kaart gezet door Sri K.Pattabhi Jois en Sri Krishnamchary de ontdekker van de Yoga Kuruntha, een eeuwenoud manuscript waarin een methode van duizenden jaren geleden wordt beschreven. Hieruit selecteerde hij zes series van elk zo'n veertig poses in een vaste volgorde. Zo kwam Ashtanga Yoga weer tot leven. Patthabhi Jois werd de belangrijkste uitdrager en meester van deze eeuwenoude yoga vorm. Hij is de oprichter van het Ashtanga Yoga onderzoekinstituut in Mysore (KPJAYI) in India, dat onderzoek doet naar de voordelen van de Ashtanga Yoga voor de gezondheid.
Ashtanga Yoga betekent letterlijk acht ledematen (astha=acht; anga=ledematen/takken; yoga=verenigen. Het verwijst naar de acht 'takken' die binnen de yoga worden onderscheiden, deze werden rond het begin van de jaartelling door Maharishi Patanjali geschreven.
Elke tak heeft een eigen thema:

1.Yama: Ethiek
2.Niyam: Zelfdiscipline
3.Asana: Houding
4.Pranayama: Beheersing van de adem
5.Pratyahara:Terugtrekken van de zintuigen
6.Dharana: Concentratie
7.Dhyana: Meditatie
8.Samadhi:Harmonie met het ware zelf

De methode van de acht ledematen is een discipline voor lichamelijke en geestelijke zuivering, het voorbereiden van lichaam en geest voor de volle ontwikkeling van alles wat wij in ons hebben.
Ashtanga maakt gebruik van dynamische bewegingen (vinyasa’s), houdingen (asana’s), energiesloten (bandha’s) en een daarbij horende speciale ademhaling (ujjayi breathing).
Het is een fantastische oefenvorm om een sterk en gezond lichaam te krijgen.