AYURVEDASHAIDA REHMAN
Ayurvedic Practitioner

Mijn naam is Shaida Rehman. In 2017 ben ik afgestuurd als Ayurvedic Practitioner (AP). Ik heb de vierjarige opleiding Ayurveda bij EISRA gevolgd. Naast deze intensieve opleiding, waarbij een stageperiode van zes weken in ......

Ayurveda

Wat is Ayurveda
Ayurveda is een eeuwenoude natuurwetenschap die zijn oorsprong heeft in India. Ayurveda bestaat uit de volgende twee woorden: ayus dat leven betekent en veda dat kennis of wetenschap betekent. Ayurveda betekent letterlijk kennis over het leven. Ayurveda geeft inzicht in gezondheid, ontwikkeling in ziekteprocessen en genezing. In ayurveda geldt het adagium “voorkomen is beter dan genezen.”
Het doel van ayurveda is om ziektes te voorkomen en goede gezondheid te bevorderen, met andere woorden: ayurveda is de wetenschap voor een gezond en een lang leven. Het bevorderen van gezondheid gaat niet alleen over het fysieke lichaam, maar bij ayurveda gaat ook over het mentale, - emotionele – en zielsaspect.
In de ayurveda is het belangrijk dat de mens een balans vindt tussen lichaam, geest en ziel, want deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En wanneer je leeft volgens je ware natuur kunnen ziektes wegblijven en je kunt verkeren in een staat van gelukzaligheid.

Ayurveda wordt in 1977 officieel erkend door de WHO (World Health Organisation) als (wetenschappelijke) geneeswijze. De WHO beaamt dat daar waar reguliere geneeskunde niks meer kan betekenen, ayurveda oplossingen kan bieden. Ayurveda biedt namelijk maatmerk aan, omdat er niet alleen naar de symptomen worden gekeken, maar ook naar de oorzaak van een klacht, naar de mens als een geheel.

Tridosha

Er zijn 3 bio-energetische krachten in elk levend wezen aanwezig, namelijk Vata – Pitta – Kapha, ook wel tridosha genoemd.
Deze tridosha bestaan uit de vijf grote elementen die overal in het universum aanwezig zijn.

Vata bestaat uit de elementen ether en lucht. Het is de kracht van beweging, zonder vata kan er geen beweging in het lichaam plaatsvinden. Vata draagt zorg voor o.a. een aantal belangrijke processen in het lichaam, zoals circulatie, ademhaling, uitscheiding, alle bewegingsactiviteiten en zenuwimpulsen.
Bij een onbalans van vata kunnen o.a. de volgende klachten ontstaan:
- Slapeloosheid
- Psychische klachten, zoals nervositeit en angsten
- Obstipatie
- Problemen met de luchtwegen
- Problemen met het motoriek
- Mentale uitputting

Pitta wordt gevormd door het element vuur met invloed van het element water. Pitta beheerst alle transformatieprocessen in het lichaam. Het is verantwoordelijk voor o.a. het metabolisme, voor de spijsvertering, de hormoonhuishouding, het gezichtsvermogen en het bloed. Wanneer pitta uit balans is geraakt, kunnen o.a. de volgende klachten ontstaan:
- Spijsverteringsproblemen
- Disbalans in de hormoonhuishouding
- Huidproblemen
- Oogproblemen
- Lever – en maagproblemen
- Driftbuien
- Agressie, boosheid

Kapha bestaat uit de elementen water en aarde. Kapha staat voor cohesie Het is de vormende kracht. Kapha draagt zorg voor o.a. het uithoudingsvermogen, de structuur van het lichaam, van de kleinste cel tot het skelet, de stevigheid van de spieren.
Indien kapha uit balans is, krijgt men te maken met o.a de volgende klachten:
- Overmatige slijmproductie
- Smaakproblemen
- Sinusproblemen
- Deformatie van de gewrichten
- Overgewicht
- Lethargie, lusteloosheid

Pakruti en Vikruti

In de ayurveda worden de twee bovenstaande termen veelvuldig gebruikt. Elk mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie van de drie dosha’s. De verhoudingen tussen de dosha’s verschillen per individu, maar alle drie de dosha’s zijn aanwezig in elk levend wezen, zoals eerder vermeld is. Veelvoorkomend is dat een dosha overheersend is. Uitzonderlijk is dat de drie dosha’s volledig evenredig zijn.
Pakruti is de constitutie die bij de geboorte aanwezig is. Het is de blauwdruk die onveranderlijk is tijdens het leven van een persoon. Het is de ware natuur van de mens. Prakruti is de natuurlijke constitutie van de mens die verbonden is met de universele Prakruti of natuur.
Wanneer de mens niet meer leeft volgens zijn eigen unieke natuur, raken de dosha’s uit evenwicht. Dit wordt vikruti genoemd. Vikruti is niet aangeboren. Het is een verworven constitutie en is veranderlijk. Vikruti ontstaat door bijvoorbeeld een leef – en voedingsstijl te hanteren die niet bij je geboorteconstitutie past. Vikruti vertoont onbalans en ook aandoeningen. In de ayureda wordt geleerd om zoveel mogelijk bij je eigen ware natuur te leven. Vikruti dan wel de onbalans wordt behandeld en ayurveda helpt je weer terug te brengen naar je de natuurlijke staat van zijn.

Ayurveda geeft inzicht in waarom je leeft zoals je leeft. Het zet je tot nadenken in de eigen patronen, dagelijkse leefstijl en voedingskeuze. Het is een praktische manier van leven. Het biedt handvatten voor een betere kwaliteit van het leven.

Anamnese

Alvorens een traject of een behandeling van start gaat, kan er een intake plaatsvinden. Tijdens het intakegesprek komen vragen aan bod over o.a. dagelijkse leefstijl, voedingspatronen, geluksgevoel en welke factoren jou uit balans halen. Ook vindt er een polsdiagnose plaats, zodat dieper gevoeld kan worden in de onbalans en de natuurlijke constitutie.

Vitality BEHANDELINGEN

Momenteel stel ik mij beschikbaar voor de voor de volgende behandelingen:

Abhyanga
Dit is een belangrijke therapievorm in de ayurveda.
Dit is de volledige lichaamsmassage met krachtige ayurvedische kruidenolieen. Het heeft een heilzame werking. Elk onderdeel van het lichaam krijgt aandacht. Het effect van de abhyanga is totale ontspanning. De abhyanga balanceert de elementen in het lichaam. Het vermindert de stress en revitaliseert het lichaam en geest. Het verhoogt de immuniteit.

60 minuten 65 euro
75 minuten 75 euro
90 minuten 90 euroPinda Sweda
Dit is een therapievorm waarbij gewerkt wordt met speciale warme kruidenstempels.
Het heeft een positieve werking bij pijnlijke gewrichten en spieren, bij reumatische klachten zoals fibromyalgie en artritis.

60 minuten 65 euro
75 minuten 75 euroShiro Abhyanga
Hoofd, - nek en schouder behandeling. Een effectieve behandeling die zijn positieve doorwerking heeft op de rest van het lichaam. Het reduceert stress en spierspanning.

60 minuten 65 euro
75 minuten 75 euro


Marma therapie
Het lichaam kent heel veel energetische kanalen die door het lichaam stromen. Soms ontstaan er blokkades op de energiepunten of banen waardoor de energie niet goed kan doorstromen. Marma’s zijn ook wel vitale gebieden of punten die door beschadiging over overbelasting pijn veroorzaken. In de ayurveda worden 107 belangrijke marmapunten genoemd. De behandeling richt zich op de marmapunten en geeft verlichting aan deze gebieden. Blokkades worden losgemaakt door subtiele aanraking op de marma’s.

60 minuten 65 euro
75 minuten 75 euro
90 minuten 90 euroTibetaanse wervelcorrectie.
Deze zal binnenkort worden gegeven. Informatie volgt zo snel mogelijk.

Adviezen
Ik geef advies op maat. Na een goed beeld te hebben gekregen, geef ik advies in leef – en voedingstijl, mindset en behandelingen.

Intakegesprek met consult (90 minuten) 90 euro
Vervolgconsult (60 minuten) 65 euro


Counseling
Er kan behoefte ontstaan om dieper in te gaan op terugkerende patronen. Deze kunnen tijdens een sessie aan het licht worden gebracht met als doel nog dieper inzicht te krijgen en jezelf te vernieuwen in het denken.

Counseling (60 minuten) 65 euro.